Smaki Indii i aromatyczne dodatki.

Hello world!
Marzec 23, 2018
Show all

Smaki Indii i aromatyczne dodatki.

Orientalna kuchni kojarzona jest z przyprawami takimi jak kolendra i kmin. To one nadają aromatu potrawom i na ich bazie wykonywane są mieszanki z gotowymi zestawami przypraw. Dobrze poddać je obróbce termicznej, aby utrwalić aromat i nadać specyficzny smak.

Gotowe mieszanki dla początkujących kucharzy.

Trudno znaleźć swoją własną kompozycję przypraw, aby gotować według indyjskich przepisów. Można stosować mieszanki do określonych potraw zawierające indyjskie przyprawy. To gotowe kompozycje zapewniające odpowiednie wyważenie aromatów. Jest to kuchnia o bardzo intensywnych smakach więc trudno sprawić, aby wszystkie zioła były wyczuwalne. Pamiętać należy, że oryginalne produkty z Indii są bardziej ostre niż te wykonywane na potrzeby Europejczyków.

Podstawowe produkty kuchni indyjskiej

Podstawą kuchni indyjskiej jest ryż i warzywa. Do tego dochodzi stosowane również mięso z kurczaka. Wszystkie te półprodukty nie mają wyraźnego i dominującego smaku, więc najważniejszy jest odpowiedni dobór przypraw. Przyprawa indyjska będzie działa na wszystkie zmysły osoby jedzącej taki posiłek. Aromat będzie połączony z intensywnym zapachem oraz kolorem. To przez takie drobne zmiany tworzona jest atmosfera i naturalność indyjskich potraw.

Odważne łączenie różnych przypraw.

Oprócz dobrze znanych ziół i przypraw mieszańcy Indii nie mają problemy z łączeniem ostrych nut smakowych z bardzo aromatycznymi przyprawami jak cynamon. To przez takie nietypowe kombinacje potrawy mają jeszcze bardziej zaskakujący smak.