Zboża stanowią nieodzowny krajobraz polskiej wsi. Są one po przetworzeniu bardzo ważnym składnikiem diety ludzi, jak i zwierząt. Na polach rosną zboża ozime i zboża jare. Ziarna zbóż ozimych wysiewane są do gleby jesienią, jak jest w przypadku żyta. Natomiast nasiona zbóż jarych wysiewa się do gleby na wiosnę. Lecz zarówno z jednych, jak i z drugich plon zbierany jest najczęściej pod koniec lipca lub na początku sierpnia. Dawniej zboża były niewielkie pod względem wysokości i słabe pod względem plonu, gdyż nie stosowano nawozów. Lecz były też czyste ekologicznie, gdyż niezatrute ze środowiska i niepryskane. Dziś zboża są wyższe, a przede wszystkim dają duży plon. Na zboża stosuje się nawozy dolistne. Lecz i tak najwięcej do powiedzenia ma natura, czyli o plonach decyduje pogoda. Środowisko i warunki w środowisku panujące, jak na przykład robactwo i choroby roślin zmuszają rolników do tego, aby stosować pestycydy. A także przeróżne nawozy, które wpływające na rozwój roślin. Stosując nawozy plantatorzy uzupełniają niedobór makroelementów, które mają decydujący wpływ na jakość i ilość plonu. Stosowane są na przykład nawozy dolistne krystaliczne. To znaczy nawozy sypkie, które zawierają dużo najważniejszych dla roślin makroelementów. Nawozy dolistne krystaliczne stosuje się po to, aby wzbogacić rośliny w niezbędne dla niej składniki odżywcze, które rozpuszczalne są w wodzie. Nawozy dolistne na zboża można podzielić na jednoskładnikowe i wieloskładnikowe. Wieloskładnikowe zawierają zbilansowane dawki potasu, wapnia, azotu, magnezu, fosforu, boru.
Więcej dowiesz się na: https://www.sklepfarmera.pl/nawozy-i-odzywki/nawozy-dolistne/