Makarony bezglutenowe – dlaczego warto się nimi zainteresować

Jak spakować się na narty?
18 września, 2019
Przygotowanie do sezonu zimowego
24 września, 2019
Show all

Makarony bezglutenowe – dlaczego warto się nimi zainteresować

makaron bezglutenowy

Skutecznym sposobem jest eliminowanie z diety produktów zawierających gluten, a jako alternatywę dla powszechnie wykorzystywanych produktów może stanowić makaron bezglutenowy. Sprawdzi się dobrze jako wprowadzenie do diety pozbawionej glutenu, a także pozwoli znacznie poszerzyć horyzonty kulinarne.

Przyczyną wystąpienia nietolerancji glutenu jest celiakia. Jest to choroba trzewna, która polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał w reakcji na dostarczenie do niego glutenu. Doprowadza to niestety do uszkodzenia kosmków jelitowych oraz zaburzeń w przebiegu procesów trawienia. Reakcja najczęściej powodowana jest poprzez przyjmowanie produktów na bazie białek zbóż. Występują one w dużej ilości w pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Jak dowodzą badania, na tę przypadłość cierpi niewielki odsetek ludzkości, ale jeżeli choroba jest niezdiagnozowana i nieleczona, u osób, które nie unikają glutenu w swojej diecie, może prowadzić do występowania różnorodnych schorzeń. Przyczyn występowania choroby należy doszukiwać się w czynnikach genetycznych, immunologicznych lub środowiskowych.

Dlaczego warto spróbować makaronu bez glutenu?

Leczenie poprzez wprowadze wymagającej diety bezglutenowej może dość szybko przynieść zadowalające wyniki. Unikanie wszelkich przetworów opartych na pszenicy, zawierających żyto oraz jęczmień, pozwala prowadzić komfortowe życie, a przy tym pozbyć się dokuczliwych objawów celiakii. Warto dodać, że wielu lekarzy postrzega owies za znacznie mniej toksyczny i dopuszczają go do spożycia w niewielkich ilościach. Jednak, aby całkowicie zminimalizować ryzyko wystąpienia przykrych powikłań, warto sięgnąć po makaron bezglutenowy. Dieta bezglutenowa zakłada stosowanie zastępstw dla produktów z glutenem, najczęściej są to kukurydza, ryż, proso, a także skrobię różnego typu. Zaleca się również amarantus, quinoa oraz inne, ale makaron bezglutenowy może powstać również przy wykorzystaniu mniej oczywistych produktów, jak np. warzywa strączkowe. Groch, zielony groszek, ciecierzyca, soczewica, a także soja znakomicie nadają się do przygotowania makaronu, ze względu na wysoką zawartość skrobi.

makaron bez glutenu

Makaron bezglutenowy przygotowuje się również z ryżu. Stanowi to nie lada gratkę dla osób interesujących się kuchnią wschodnią, a w szczególności japońską, wietnamską, chińską i koreańską. Znane i lubiane potrawy można nadal przygotowywać w znanej formie, zastępując jedynie standardowy, pszeniczny produkt przez makaron bezglutenowy. Poza ryżem wykorzystuje się jeszcze sorgo oraz – bardzo powszechnie – grykę. Gryczany makaron ma specyficzny smak i ciemną barwę, ale znakomicie sprawdza się do szybkiego gotowania, podkreślając smak każdej potrawy. Makaron bezglutenowy z gryki powinien też sprawić najmniej problemów osobom, które dopiero uczą się przygotowywać podobne produkty. W większości supermarketów można już obecnie znaleźć również makaron bezglutenowy z kukurydzy – ważne jedynie, aby w czasie gotowania szczegółowo przestrzegać instrukcji podanych na opakowaniu. Dzięki temu makaron nie poskleja się. Coraz popularniejsze stają się również produkty jaglane.

Makaron bezglutenowy warto dobierać w zależności od potrzeb. Warto zastanowić się nad tym, jakie potrawy przygotowywane są najczęściej i na tej podstawie dobrać produkt, który podkreśli smak i fakturę dania. Co ciekawe, makaron bezglutenowy to także znakomita opcja dla osób nie cierpiących z powodu nietolerancji glutenu. Może znakomicie odmienić znane dania, a przy tym pozytywnie wpłynąć na komfort trawienia.