Fasolka mung, adzuki i pinto – gdzie je kupić?

Bezpieczne i profesjonalne rozbiórki budynków
18 grudnia, 2019
buty do biegania wyprzedaże
Idealne buty do biegania – Jakie buty do treningu wybrać, gdy zaczynamy przygodę z bieganiem?
15 stycznia, 2020
Show all

Fasolka mung, adzuki i pinto – gdzie je kupić?

fasolka mung sklep

Fasola to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie daje nam ziemia. Doceniają ją przede wszystkim weganie i wegetarianie, bowiem skutecznie zastępuje w ich diecie białko zwierzęce. Po odpowiednio dobrane gatunki fasoli powinien sięgać jednak każdy z nas, gdyż wiele z nich wykazuje niezwykle cenne dla zdrowia właściwości. Które rodzaje zasługują na najwięcej uwagi?

Na świecie istnieje około 400 gatunków fasoli. W zależności od odmiany fasolki mogą być bardziej lub mniej kaloryczne, a także różnić się zawartością składników odżywczych. W każdym typie fasoli znajdziemy przede wszystkim białko oraz błonnik, który pomaga w usuwaniu z organizmu nadmiaru cholesterolu. W niektórych gatunkach fasolki obecne są również witaminy i minerały, takie jak potas, wapń, fosfor, żelazo, selen, cynk czy kwas foliowy.

Dlaczego warto spróbować fasolki mung?

Fasolka mung to jedna z najbardziej wartościowych roślin strączkowych. Ma drobne, zielone nasiona, które po ugotowaniu ciemnieją i osiągają barwę brunatną. Fasolka mung zaliczana jest do grona produktów spożywczych określanych mianem superfood. Zawiera bowiem mnóstwo wartościowych substancji, które działają korzystnie na wiele układów naszego organizmu. Znajdziemy w niej duże ilości witamin z grupy B, a także magnez, żelazo, wapń, mangan, fosfor, potas i cynk. Fasolka mung dostarcza łatwo przyswajalnego białka, a przy tym nie przyczynia się do podniesienia poziomu cukru we krwi. Dzięki błonnikowi pomaga natomiast zapobiegać powstawaniu blaszki miażdżycowej i reguluje prawidłowy cykl wypróżnień. Ze względu na zawartość fitoestrogenów polecana jest kobietom w okresie menopauzy, zaś przez wzgląd na obecny w jej składzie kwas foliowy również paniom planującym ciążę. Po fasolkę mung powinny sięgać także osoby narażone na działanie silnego stresu oraz cierpiące z powodu dolegliwości dróg moczowych.

fasolka mung dlaczego warto

Fasolka adzuki i fasolka pinto – czyli produkty idealne dla osób na diecie

Zarówno fasolka adzuki, jak i fasolka pinto powinny trafiać na talerze wszystkich osób będących na diecie oraz cukrzyków. Oba gatunki charakteryzuje stosunkowo niska kaloryczność, a także niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu czujemy się najedzeni znacznie dłużej i nie musimy mierzyć się ze skutkami nagłego podwyższenia poziomu cukru we krwi. Ponadto, fasolka adzuki i fasolka pinto to doskonałe źródło błonnika, który nie tylko przyspiesza metabolizm i reguluje pracę całego układu trawiennego, ale przyczynia się również do obniżenia wchłanialności cholesterolu we krwi oraz obniżenia stężenia cukru. Oba gatunki fasoli są również bogate w witaminy z grupy B i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wielu układów naszego organizmu.

Fasola to małe, niepozorne ziarenka, które skrywają w sobie prawdziwą skarbnicę wartości odżywczych. Nie warto rezygnować z nich zatem jedynie przez wzgląd na ich właściwości wzdymające, lecz wybierać najbardziej wartościowe gatunki, a następnie przyrządzać je w sposób, który pozwoli zachować ich cenny dla zdrowia skład.

Fasolka mung, adzuki oraz pinto jest dostępna do kupienia pod adresem https://biogo.pl/fasolka-mung-adzuki-pinto.